Beestjes in bed!
Toen je kind was zaten de monsters onder je bed. Maar nu, jaren later, blijken de monsters zelfs in je bed te zitten. De monsters zijn nu echter heel klein. Ze kunnen je flink terroriseren en je nachtrust verstoren, deze bedbeestjes. Je bed is ineens niet meer die plek voor rust, maar een plek van jeuk en kriebelende beestjes. Het kunnen verschillende beestjes zijn zoals spinnen, bedwantsen, vlooien of huisstofmijt. Het is tijd die beestjes in bed de deur te wijzen en je bed weer van jou te maken. In dit artikel informatie over hoe de bedbeestjes te herkennen, en hoe ervan af te komen.
Wie zijn die monsters?
Sommige beestjes kruipen graag bij jou in bed. Dit is een lekker warm plekje en een perfect om een maaltijd te vinden. De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden. Spinnen laten jou echter gelukkig met rust en zijn dan ook niet schadelijk of vervelend. De andere bedbeestjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel ontzettend vervelend zijn. Vooral als ze in groten getale voorkomen.
Huisstofmijt
De huisstofmijt is een heel klein beestje. Zo klein dat je deze met het blote oog niet ziet. Ze voeden zich met huidschilfers en dierenharen en je bed is dan ook een perfecte leefomgeving voor ze. En dat in zo’n grote mate dat er in elk matras zelfs rond de enkele miljoenen huisstofmijten zijn te vinden. Gelukkig merken de meeste mensen helemaal niets van hun aanwezigheid. Ben je echter allergisch voor de huisstofmijt? Dan is het vooral hun poep die kan zorgen voor niesbuien en benauwdheid. Lees verder bij voorkomen en bestrijding wat je het best kunt doen de stofmijt geen genode gast te maken.
Vlooien in bed
Vlooien in bed zijn vervelendere beestjes in bed dan huisstofmijt. Ze voeden zich aan bloed van mensen of dieren en liggen dan ook graag te wachten in jouw bed (of die van je huisdier), tot er weer een maaltijd langskomt. Een volwassen vlo laat haar eitjes gewoon vallen, het liefst op plekken waar voedsel binnen bereik is, zoals dus jouw bed of die van je huisdier. Zodra de eitjes uitkomen kunnen de larven zich enkel voeden aan de uitwerpselen van hun ouders, maar na hun verpopping gaan ze op zoek naar bloed. Ze liggen te wachten tot er een gastheer langskomt die ze dan bespringen, bijten en vervolgens een irriterend, rood buitje achterlaten. Vlooien zijn 2 of 3 millimeter groot en vooral te herkennen aan de gigantische sprong van tot wel 1 meter die ze kunnen maken. De kleine zwarte beestjes zijn niet makkelijk dood te knijpen tussen je vingers.
Bedwantsen
De bedwants is misschien wel een van de meest vervelende bedbeestjes die jouw nachtrust kunnen verstoren. Ook zij voeden zich aan bloed en dan het liefst aan mensenbloed. Wat is een betere plek dan jouw bed, waar ze hun maaltijd in alle rust kunnen nuttigen zodra jij ligt te slapen. Het liefst leven ze dan ook in je matras, in kieren en gaten, tussen plinten of achter het behang. Ze zijn vooral actief in de nacht, omdat ze niet houden van licht. Nadat ze zich aan jou hebben gevoed, kruipen ze dan ook snel terug naar hun schuilplaats, waar ze zich ook voortplanten. Omdat ze zich niet graag laten zien, kan het soms even duren voor je doorhebt dat ze er zijn. Ze zijn wel te herkennen aan de kleine rode en irriterende butjes die ze achterlaten nadat ze je bijten, of aan de uitwerpselen die ze achterlaten op je matras. Dit zijn kleine bruinzwarte puntjes. Zodra je kleine lichaampjes van beestjes in je bed vindt, is de kans ook groot dat ze zich in de nacht aan jou voeden. Zie je een klein beestje lopen in de nacht en ben je er niet zeker van of het een bedwants is? Op het moment dat er een streep bloed ontstaat als je het bedbeestje doodknijpt, mag je er zeker van zijn het dat een bedwants is, die zich zojuist nog aan jou gevoed heeft.
Beestjes in bed voorkomen
Het is altijd belangrijk je slaapkamer goed te luchten en je beddengoed schoon te houden om zo veel mogelijk onzichtbare beestjes in bed te voorkomen. Laat af en toe het raam eens open staan, zodat het niet te vochtig is en was je beddengoed om de twee weken op 60 graden. Behandel je huisdier af en toe met antivlooien middel en let op vakantie goed op of er geen bedbeestjes zijn, zelfs in dure hotels. Merk je dat ze je terroriseren in je vakantiebed? Was dan al je spullen goed op 60 graden, voor je weer naar huis vertrekt, om ze niet mee naar huis te nemen.
Beestjes in bed bestrijden
Zodra je merkt dat er vlooien of bedbeestjes in je huis rondlopen en -springen, is het verstandig ze te bestrijden. Je komt er helaas niet zo makkelijk vanaf, daarvoor moet je een bedrijf inhuren. Zelf kun je ervoor zorgen zo veel mogelijk gaten en kieren te dichten en het beddengoed waarin je ze aantreft op minstens 60 graden te wassen. Kussens en ander beddengoed wat niet kan worden gewassen kun je 20 minuten in de droger stoppen. Wanneer je allergisch bent voor de huisstofmijt is het verstandig deze minuscule beestjes in bed zo veel mogelijk te bestrijden. Was je beddengoed vaak, zorg ervoor dat er zo min mogelijk stof (en dus huidschilfers) is en schaf hypo-allergeen beddengoed aan.