Bedwantsen Symptomen: jeukende bultjes
Een jeukende huid, bultjes met een zwelling er omheen en je kunt je niet herinneren wanneer je bent geprikt door een insect. Herkenbaar? Dan het zijn bedwantsen symptomen. En ben je toevallig net terug van vakantie? Wellicht heb je dan last van bedwantsen. Actie ondernemen is van groot belang, want bedwantsen kunnen een ware plaag veroorzaken in de slaapkamer!
Wat zijn bedwantsen?
De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat zijn bedwantsen? Bedwantsen zijn hele kleine insecten van maximaal 6 mm lang. Ze hebben een roodbruine tot zwartbruine kleur. Hij heeft zes pootjes en een platte, ovale vorm. Een larf van een bedwants moet enkele keren vervellen om uiteindelijk een volwassen exemplaar te worden. Deze vervelde huid kun je aantreffen wanneer je bedwantsen wilt herkennen. Een eitje van een bedwants is wit van kleur en ongeveer 2 mm groot. Vaak liggen er meerdere eitjes bij elkaar op eenzelfde plek. De uitwerpselen van een bedwants zijn roodbruin van kleur. De bedwants wordt aangetrokken door menselijke lichaamswarmte en de uitademing van koolstofdioxide. Ze voeden zich met bloed van de mens. Hun geribbelde steeksnuit zuigt in de nacht bloed op en injecteert speeksel. Dit speeksel zorgt voor een verdovend effect van de huid, waardoor wij de steek niet kunnen voelen. Ze verstoppen zich in spleten, kieren en kleding en kunnen met gemak lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel.
Symptomen van een bedwantsen beet
Als je door een bedwants bent gebeten, heb je dit zeer waarschijnlijk niet gemerkt. Het kan zelfs zijn dat je pas na enkele dagen opmerkt dat je gebeten bent door een vreemd insect. Typisch voor een beet van een bedwants is dat er meerdere bultjes dicht bij elkaar zitten. Het kan ook zo zijn dat er een zwelling van de huid plaatsvindt rondom de bultjes. Een beet van een bedwants jeukt behoorlijk. Helaas werken crèmes tegen de jeuk niet bij de bultjes die worden veroorzaakt door bedwantsen. De bultjes verdwijnen vanzelf.
Bedwantsen komen overal voor
Hoewel men eerst dacht dat bedwantsen enkel voorkwamen in de ontwikkelingslanden, blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Een slechte hygiëne maakt de kans op bedwantsen groter, maar ook in een luxe hotel kun je pech hebben en bedwantsen treffen. Doordat men meer op reis gaat, is de populatie bedwantsen sterk gegroeid afgelopen jaren. Het toenemende aantal toeristen voor korte vakanties vergroot de kans voor accommodaties op bedwantsen. Er zijn immers veel verschillende koffers waar ze zich heerlijk in kunnen verschuilen. En ook de strengere wetgeving voor het gebruik van insecticiden heeft de bedwantsen meer kans op overleven gegeven. De prijs van een accommodatie maakt dus absoluut niet uit, in iedere kamer is het helaas mogelijk bedwantsen aan te treffen.
Hoe voorkom je bedwantsen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen… Dus welke maatregelen kun je nemen om een plaag van bedwantsen te voorkomen? Een bedwants reist voornamelijk mee in een koffer of tas die op reis is geweest. Daarom is het belangrijk om op reis allereerst te kijken of er bedwantsen in de kamer aanwezig zijn. Controleer de kiertjes van het bed, de lakens, scheuren in de muren en de plinten. Bedwantsen zullen zich 9 van de 10 keer in of rondom het bed bevinden, omdat ze dan het gemakkelijkst toe kunnen slaan. Plaats een tas of koffer niet op de grond rond het bed. Hoe hoger je je spullen neerzet, hoe kleiner de kans dat een bedwants in je bagage kruipt. Een andere tip om te weten of er bedwantsen aanwezig zijn in een hotel of kamer die je hebt gehuurd, is door op internet de reviews te lezen. Mocht de accommodatie last hebben van bedwantsen, dan is dit vast en zeker terug te vinden in een review.
Bedwantsen bestrijden
Mocht je het idee hebben dat je per ongeluk bedwantsen hebt meegenomen in je koffer of tas na een reis, onderneem dan direct actie. Hoe minder bedwantsen het zijn, hoe sneller en gemakkelijker het te behandelen is. Ze zijn erg hardnekkig en lastig uit te roeien. Als je je koffer nog niet hebt uitgepakt, is het het handigst om alles direct in de wasmachine te doen. Was het geheel op een zo hoog mogelijke temperatuur (minimaal 55 graden). Als een koffer of tas niet gewassen kan worden, is het belangrijk dat je hem schrobt. Alle kiertjes, de rits, vergeet geen enkel plekje! En mocht je al te laat zijn en de bedwantsen in je eigen slaapkamer hebben zitten, bel dan direct de ongediertebestrijding. Het wassen van het beddengoed op een hoge temperatuur is sowieso handig om te doen. Zo worden de eitjes vernietigd. Textiel wat niet gewassen mag of kan worden, kan eventueel ook in de vriezer bewaard worden voor minimaal vier dagen. Maar om uiteindelijk zekerheid te hebben, is het het verstandigst om een ongediertebestrijding actie te laten ondernemen.