De bedwantsen beet
Bedwantsen, in het Engels bekend als ‘bed bugs‘ en ook wel wandluizen genoemd, voeden zich exclusief met bloed. Om zich volledig tot volwassenen te ontwikkelen, moeten ze zich minstens een keer voeden tijdens elk van hun groeistadia. Daarnaast hebben volwassen vrouwtjes bloed nodig om eitjes te kunnen legen. Hoewel een bedwantsen beet vervelend is, dragen ze geen ziektes over die een mens kunnen besmetten.
Afbeeldingen & foto’s
Onderaan deze pagina vindt u meerdere voorbeelden van een bedwantsen beet.
LET OP! Bel altijd een ongediertebestrijder als u last heeft van bedwantsen. Hoe eerder u erbij bent hoe beter.
Klik hier voor afbeeldingen van een bedwantsen beet
Bedwantsen beet herkennen
Een bedwantsen herkennen is niet moeilijk. Kleine bloeddruppels op je lakens, bultjes op de huid of de aanwezigheid van insecten uitwerpselen zijn maar enkele van de tekenen dat je waarschijnlijk met bedwantsen te maken hebt. Je zult de bultjes het snelst aantreffen op de plekken die tijdens het slapen met bedwantsen in aanraking kunnen komen: De handen, nek, het gezicht, schouders, benen en armen. Hoewel het niet altijd het geval is, zullen bedwantsen beten zich vaak op een bepaalde plek concentreren. Ook herken je soms een zigzaggend patroon of juist een rechte lijn in de beten. De beten zien er veelal uit als kleine, platte of juist iets opgezette stukken huid die kunnen gaan irriteren, jeuken, rood worden of zelfs blaren vertonen. Het kan even duren voordat je lichaam op de beet reageert en er kunnen meerdere dagen voorbij gaan voor er zich symptomen voordoen. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat niet iedereen op eenzelfde wijze zal reageren op de beet van een bedwants.
De grootte van een bedwantsen beet varieert afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren. Een bedwants injecteert tijdens de beet speeksel met hierin een stollingsmiddel. Het is vaak dit stollingsmiddel waar het lichaam op reageert en de heftigheid van de reactie die bepaalt hoe groot de beet uiteindelijk is. Van grote invloed hierbij is ook de hoeveelheid beten. Hoewel de reactie op de frequentie ook weer uiteenloopt, zullen de slachtoffers een meer of minder heftige reactie hebben gebaseerd op hoeveel beten ze in korte tijd hebben gekregen.
Bedwantsen perforeren de huid met een lange bek, gemaakt om bloed op te zuigen. Een bedwantsen beet is in eerste instantie niet pijnlijk en kan hierdoor uren of dagen ongemerkt blijven. Bedwantsen drinken dan ook ongemerkt tot wel 10 minuten per voeding.
Bedwantsen beet symptomen
Sommigen zullen na een bedwantsen beet, binnen een dag, jeukende rode bulten of zwellingen ontwikkelen. Voor anderen kan dit langer duren of verschijnen de bedwantsen symptomen zelfs helemaal nooit. Een groot deel van de bevolking is compleet ongevoelig voor de beet van dit beestje en merken hierdoor simpelweg nooit op dat ze last van bedwantsen hebben.
De beet van de bedwants onderscheid zich van die van andere insecten doordat deze zich vaak in een rechte lijn van kleine, rode bultjes uit. Dit is een teken dat er door meerdere bedwantsen gevoed is op een open stuk huid. De beten zullen vaak jeuken en gaan meestal vooraf door een licht branderig gevoel in de huid. De huid vormt vervolgens de kenmerkende bultjes en kan – in extreme gevallen – blaren of andere huidirritaties veroorzaken.
Vermoed je dat je door een bedwants gebeten bent? Zorg dan dat je een eventuele jeukende plek niet gaat krabben, aangezien dit de irritatie van de huid enkel verergerd. Vormt zich een langdurige uitslag of zie je iets anders vreemds? Neem dan direct contact op met je huisarts.
Waarom bijten bedwantsen?
Bedwantsen voeden zich exclusief met bloed en bijten dus simpelweg om te overleven.
Meestal zal een bedwants vaker dan eenmaal bijten. Zodra het beestje een geschikt bloedvat gevonden heeft, begint het voedingsproces. Het vinden van dat bloedvat lukt echter meestal niet in een keer. Er zijn meerdere beten nodig en daarnaast is de bedwants erg gevoelig voor beweging: Beweeg je in je slaap, dan zal de bedwants stoppen met voeden en naar een nieuw plekje op zoek gaan. Het aantal beten op het lichaam is dan ook niet indicatief voor het aantal bedwantsen dat zich in een kamer of matras bevinden.
Het kans op een ontsteking
Het krabben aan een bedwantsen beet en het niet schoonhouden van de eventuele wondjes, kan tot een secundaire besmetting of ontsteking leiden. Kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem, en in het bijzonder bedlegerigen, lopen extra risico.
Bedwantsen beten bij huisdieren
Een bedwantsen beet bij een hond of kat ziet er grotendeels gelijk uit aan deze bij een mens, waardoor deze door het baasje vaak voor een muggenbult of vlooienbeet wordt aangezien. Zoals bij mensen, blijven de bedwantsen niet op je huisdier zitten nadat ze deze gebeten hebben. Ze trekken zich terug in een beschermd plekje, waardoor je een bedwants zelden in levende lijve zult aantreffen. Verdenk je bedwantsen van het bijten van je huisdieren? Controleer dan hun mand of bed op uitwerpselen of afgeworpen bedwantsen huid.
Hoe herken je bedwantsen?
Zekerheid over de aanwezigheid van bedwantsen heb je pas als je er daadwerkelijk een gezien hebt. Neem dan ook niet aan dat elk bultje of elke huidbeschadiging een bedwantsen beet is. Onthoud ook dat het zo goed als onmogelijk voor een medisch professional is om aan de hand van symptomen een bedwantsen beet te herkennen. Ze zullen enkel wat waarschijnlijke verklaringen geven, waarna je zelf op onderzoek uit moet.
Wordt je gebeten, maar kan je de boosdoeners niet vinden? Kijk dan eens goed naar de omstandigheden waaronder je gebeten wordt. Heb je bijvoorbeeld overdag nergens last van, maar wordt je ‘s ochtends steevast met jeukende bultjes wakker, dan zou de schuld best eens bij een bedwants kunnen liggen. Bevind je jezelf in zo’n situatie? Dan is wat verder onderzoek aan te raden.
De tekenen van bedwantsen besmetting
Bedwantsen zijn geheimzinnige diertjes die zich niet graag laten zien. Bedwantsen niet vinden, betekend dan ook niet dat ze er daadwerkelijk niet zijn. Vaak zie je echter wel wat signalen:
- Kleine zwarte vlekjes, gegroepeerd in de lakens, achtergelaten door bedwantsen uitwerpselen
- Afgeworpen huid
- Overblijfselen van bedwantsen verpletterd tijdens het slapen
Hoe zoek je naar bedwantsen?
1. Onderzoek je slaap- en rustmeubelen zoals bedden en gestoffeerde banken
Onderzoek de ruimtes onder lakens die overhangen en langs de zomen van je matras. Vind je geen bedwantsen of tekenen van de kleine insecten, verwijder dan het matras en ga verder met je visuele inspectie. Bekijk hierbij vooral de hoeken goed. Heb je een boxspring? Dan zal de stoffen onderlaag vaak aan het frame vastgeniet zijn. De ruimte tussen de stof en het frame is een populaire verstop plaats, dus besteed hier wat extra aandacht aan.
2. Zet – of maak – een bedwantsenval
Zien is geloven. Hoewel het betrappen van deze kriebelige indringers dus lastig is, kan je de natuur een handje helpen. Door het strategisch plaatsen van gekochte – of gemaakte – vallen, zal je in het geval van een besmetting binnen enkele dagen wat bedwantsen in je val vinden. Naast lijmplanken, plintvallen en loktabletten, zijn er ook wat doe-het-zelf opties. Een laag dubbelzijdige tap kan bijvoorbeeld een effectieve val blijken.
3. Schakel een professional in
Hoewel het begrijpelijk is dat je een bedwantsen probleem eerst zelf probeert tegen te gaan, zijn er professionals die dit vaak sneller, beter en zelfs goedkoper kunnen. Professionele ongediertebestrijders weten waar ze moeten zoeken en zullen dus ook eerder een besmetting ontdekken.
Hoe bestrijd je bedwantsen?
Niemand zit te wachten op een bedwantsen beet, maar als ze er eenmaal zijn, hoe kom je er dan vanaf? Lees hieronder wat je kunt doen om het bedwantsen bestrijden makkelijker te maken.
Ruim rommel weg
Verwijder persoonlijke eigendommen zoals speelgoed, dekens, elektronica en dergelijken die niet permanent in de kamer thuishoren. Let hierbij op dat je het risico loopt de bedwantsen door middel van deze spullen juist door je huis verspreid. Berg ze dan ook goed op in plastic zakken.
Was besmette kleding en lakens
Insecticiden zijn niet geschikt voor gebruik op kleding of beddengoed. Was deze dan ook in heet water of verwarm ze in een wasdroger. Bedwantsen kunnen slecht tegen extreme hitte of kou.
Demonteer het frame van je bed
Wanneer je het frame van je bed of bedden uit elkaar haalt, komen vaak de verstop plekken tevoorschijn. Tijdens het schoonmaken of desinfecteren is het belangrijk dat deze plekken goed bereikbaar zijn. Heb je een boxspring? Zet deze dan op zijn zij en gebruik een zaklamp om de gaas te doorschijnen. Zie je verdachte plekken? Verwijder dan het gaas. Dit zal niet altijd terug te plaatsen zijn, maar dit overslaan kan snelle terugkeer van de bedwantsen betekenen.
Verwijder laden
Verwijder de laden uit bureaus en nachtkastjes. Draai vervolgens het meubilair om en inspecteer alle verstop plekken goed. Zorg ervoor dat het meubilair hierbij een eind van de muur vandaan staat.
Maak de ruimte goed schoon
Gebruik een harde borstel voor de ontdekte bedwantsen nesten en stofzuig hierna de kamer grondig. Gebruik hierbij geen borstel opzet stok op de stofzuiger: De beestjes zouden zich aan de haren vast kunnen klemmen. Gooi hierna de stofzuiger zak direct buiten weg.
Sluit naden en kieren af
Naden en kieren in muren, maar ook in het frame van je bed worden minder snel opnieuw besmet op het moment dat je deze goed afsluit. Gebruik hiervoor kit of voegmiddel.
Hoe ziet een beet van een bedwants eruit? Foto’s & Afbeeldingen.
Hieronder volgen enkele foto’s van bedwants bultjes
Beten op de arm
Beten op de rug
Beten op de voeten
Bel de ongediertebestrijder!
Herkent u een beet van de bedwants op basis van één van bovenstaande foto’s? Aarzel dan niet en bel ons op 085 580 2743. Bedwantsen gaan niet vanzelf weg! Een bestrijder biedt hulp.