Bedwantsen
Wat niemand wil zijn beestjes in bed. Zeker niet als het gaat om bedwantsen. Helaas zien we dit ongedierte steeds vaker in Nederland. Deze wants is een parasiet, en kan de huidaandoening Cimicosis veroorzaken door te bijten. Maar wat weten we nou echt over deze beestjes?
Uiterlijke kenmerken van bedwantsen
De bedwantsen zijn erg klein, waardoor ze moeilijk te vinden zijn, ze zijn maar 5 tot 6mm en ze zijn roodbruin van leur. Ze lijken een beetje op luizen, waardoor ze eerst ook wandluizen genoemd werden, maar het zijn geen luizen! Ook aan bed vlooien zijn ze overigens niet verwant. Ze hebben een schild zonder vleugels en enkele rijen haartjes, waardoor ze gestreept lijken.
Leefwijze
Zoals ik al noemde is de bedwants een parasiet, en leeft hij dus van de mens of een ander dier, van het bloed om precies om precies te zijn. De naam verraadt natuurlijk de bedwants in de omgeving van mensen zich het liefst in het bed begeeft om hier van ons bloed te leven. Met zijn snuit kan de bedwants mensen bijten en hun bloed opzuigen, tegelijkertijd spuit hij een verdovingsmiddel en een antistollingsmiddel zijn slachtoffer in. Op die manier blijft het bloed stromen en zal je de bijt van een bedwants niet voelen. Een bedwants is bovendien gemaakt om te overleven, aangezien hij enkele maanden zonder eten kan. Bedwants vinden hun prooi door af te gaan op CO2 en lichaamswarmte.
Voortplanting
Wanneer een mannetje een vrouwtje bevrucht dan doorboort hij haar en geeft zo zijn geslachtscellen af en bevrucht haar, een vrouwtje legt op die manier dagelijks een paar eieren en in totaal een stuk of 200 door haar hele leven. Na ongeveer 10 dagen komt een eitje uit en hier komt een nimf uit die na enkele vervellingen binnen 6 weken volwassen is. Voordat de nimf volwassen kan worden moet hij wel bloed hebben om door de stadia heen te gaan.
Verspreiding en leefgebied van de bedwants
Er werd gedacht dat de bedwants in de westerse wereld niet meer voorkwam, maar toch is hij weer opgedoken, en ook in Nederland zien we hem weer terug. In New York lijken ze er vooral veel last van te hebben. Het kan door het vele reizen van de mens zijn dat de bedwants ook bij ons weer is opgedoken.
Natuurlijke vijanden van bedwantsen
Een natuurlijke vijand van de bedwants is de kakkerlak, die de eitjes van de bedwants graag verorbert, maar als het gaat om bestrijding heb je daar natuurlijk niks aan, je wilt natuurlijk geen kakkerlak in jouw huis hebben. Bovendien vermenigvuldigen bedwantsen zich sneller dan dat kakkerlakken de eitjes kunnen opeten, en zou het jouw probleem, wanneer je dat hebt, niet kunnen oplossen.
Bedwantsenbestrijding
Wacht met bedwantsen bestrijden niet te lang. Wanneer je merkt dat jij last hebt van bedwantsen, dan zal de gehele kamer, als niet het hele huis, behandeld moeten worden. Bedwantsen kun je herkennen aan hun beten die rode jeukende bultjes achterlaten, ze bijten bovendien vooral in de benen.
Wanneer je dus inderdaad opvalt dat deze beestjes zich in jouw huis bevinden dat moet je uit de kamer blijven totdat de inspectie ernaar gekeken heeft en de kamer behandeld heeft als er inderdaad bedwantsen in de kamer zijn.