De bedluis
De bedluis is een vervelend ongedierte dat onder verschillende namen bekend staat, zoals wandluis, bedwants en –in het buitenland- de bed bug.
Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is de bedluis niet echt een luis. Biologisch gezien behoort de bedluis tot de wantsen. De naam doet het dier echter wel recht, want net als de kledingluis of de hoofdluis is de bedluis een parasiet die leeft van het bloed van mensen (en huisdieren).
De naam zegt het al
De bedluis is een klein insect, dat ongeveer 5-6 millimeter lang wordt. De bedluis heeft een heel breed en plat lijfje, waardoor het zich in de kleinste kier of naad kan verbergen. Doordat de bedluis zich zo goed kan verschuilen, zie je ze eigenlijk nooit. De bedluis houdt zich het liefst op in de slaapkamer. Daar vindt het voldoende (warme) verstopplekjes. En het is de plek waar de bedluis de minste moeite hoeft te doen om zijn prooi te vinden. Soms vind je ’s ochtends kleine rode stipjes in de lakens. Dit zijn bedluizen die door je gedraai en gewoel zijn geplet.
Mocht de jeuk je niet al op hun aanwezigheid geattendeerd hebben, dan zijn de rode vlekjes in je beddengoed een ander duidelijk teken dat je last hebt van bedluis.
Herkomst bedluis
De bedluis komt in principe overal ter wereld voor. Wel is het zo dat het dier in westerse landen door het gebruik van bestrijdingsmiddelen als DDT niet meer voorkwam. Doordat diverse bestrijdingsmiddelen inmiddels zijn verboden, kan de bedluis tegenwoordig weer overleven. Al meeliftend op de bagage van vakantiegangers en zakenreizigers komt de bedluis langzaam maar zeker weer terug.
Bestrijding van bedluis
Wanneer bed luis wordt aangetroffen moet de hele besmette ruimte geheel worden ontsmet. Hoewel noodzakelijk, is het onvoldoende om alleen het beddengoed te kookwassen. Inmiddels zullen bedluizen zich ook in het bed zelf hebben verborgen, of eitjes hebben gelegd. Het beste schakel je een professionele bestrijder van bedluis in. Laat de besmette ruimte zoals hij was toen je de bedluis signaleerde. Niet alleen voorkom je hiermee kruisbesmetting, het stelt de bestrijder ook in staat om zich een goed beeld van de besmetting te vormen. Dit helpt hem of haar de bedluis effectief uit te roeien.
Hulp nodig bij het bestrijden van bedwantsen? Wij hebben een aantal bedluis bestrijders voor je geselecteerd die je op korte termijn van je bedluis kunnen verlossen.